Navigatie

Bewoners Fazantenkamp bestrijden eikenprocessierups met mooi initiatief

10 vrijdag april 2020

Dit door het ophangen van nestkastjes en het aanleggen van bloemperken om de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te lokken.

De afgelopen jaren is de overlast van de eikenprocessierups steeds groter geworden. Het aantal rupsen was vorig jaar zomer zelfs verdriedubbeld ten opzichte van de jaren ervoor. Ook in Fazantenkamp waren eikenbomen met een rood -wit lint erom heen, waar de rupsen zich hadden gevestigd. Tijd voor actie dacht een bewoonster van de Fazantenkamp en zij nam contact op met Kleurrijk Buiten om te kijken wat hieraan gedaan kon worden. Samen bedachten we het plan om het gazon onder de bomen om te vormen naar een plantvak. Het idee was om in dit plantvak vaste beplanting aan te brengen die de natuurlijke vijanden ( bv. sluipwespen) van de eikenprocessierups zou lokken. En daarnaast moesten er mezenkasten komen om de koolmees, ook een natuurlijke vijand van de rups, te verleiden om zich hier te nestelen. Met dit voorstel gingen we naar we naar de gemeente Stichtse Vecht. De gemeente Stichtse Vecht was zelf ook al bezig met een plan ter bestrijding van de eikenprocessierups en vond dit een mooie aanvulling en ging dan ook akkoord met dit mooie bewonersinitiatief.

Op 2 april werd door Verheij Integrale Groenzorg het gras afgeplagd en de grond gefreesd. Daarna werd er nieuwe grond aangebracht zodat de beplanting in een goede voedingsbodem terecht zou komen. Vervolgens werd samen met de bewoners de nieuwe beplanting in de grond gezet. Als beplanting was gekozen voor o.a. Kleine Maagdenpalm, Lampenpoetsersgras, Hemelsleutel, Geranium, Zonnehoed, Vrouwenmantel en Hortensia. Als slotstuk werden in de bomen die vorig jaar voor overlast zorgde, de nestkasten voor de mezen opgehangen. Bewoners die langs kwamen lopen werden direct helemaal enthousiast van dit mooie initatief in de buurt.

We wensen de bewoners veel plezier bij het genieten van dit mooie initiatief en we hopen dat het voldoende effectief is in de bestrijding van de eikenprocessierups. Heeft u ook een goed initiatief om Stichtse Vecht groener of kleurrijker te maken, neem dan contact met ons op via info@kleurrijkbuiten.nl.

Naar nieuwsoverzicht