Navigatie

De Japanse duizendknoop rukt op in Stichtse Vecht.

29 vrijdag juni 2018

Zijn oorsprong ligt in Japan, China, Taiwan en Korea. Ooit is de plant ingevoerd als tuinplant maar hij blijkt enorm te groeien in onze bodem en ons klimaat. Het is nu een echte plaag geworden in Nederland. De wortels kunnen veel schade aanrichten.

Maandag 2 juli start Verheij Integrale Groenzorg met de eerste ronde om deze plant te bestrijden.

Al een aantal jaren achter elkaar brengen we de locaties waar de Japanse duizendknoop groeit in kaart. Ook dit jaar is dat weer gebeurd. Veel bewoners hebben via meldingen meegeholpen om goed inzicht te krijgen op welke plekken de plant groeit. De bestrijding van de plant is erg moeilijk. Uit het kleinste stukje wortel dat in de grond achterblijft kan namelijk weer een plant groeien. De wortels kunnen veel schade aanrichten aan wegen, funderingen en dijken.

De aanpak

De Japanse duizendknoop gaan we op twee momenten in het jaar bestrijden. In juli en in het najaar. Eerst wordt de plant boven de grond weggemaaid en meteen opgeruimd. Wanneer de Japanse duizendknoop weer begint uit te lopen gaan we een bladbehandeling met het middel Round-Up toepassen. In het najaar herhalen we dit. In de grondwaterbeschermingsgebieden wordt geen bladbehandeling met Round-Up toegepast, omdat het een chemisch middel is. Hier gaan we met heet water de Japanse Duizendknoop bestrijden. Dit moet een aantal keer herhaald worden. Vanaf 2 juli is op deze site de voortgang van de bestrijding te zien.

De Japanse duizendknoop

Het is een sterke plant die erg snel groeit. Als de plant zich geworteld heeft in de grond dan is hij erg moeilijk weg te halen. Zijn stengels kunnen gemakkelijk 2 tot 3 meter hoog worden. De stengels lijken op die van bamboe. Ze zijn groen met roodachtige vlekjes. De grote bladeren zijn lichtgroen en hartvormig. De plant bloeit in augustus en september met crèmekleurige bloemen.

Wat kunt u doen?
De gemeente houdt op https://kaarten.stichtsevecht.nl/index.php?@Exoten plekken bij waarvan wij weten dat de Japanse duizendknoop er groeit. Ziet u de plant op een plek die niet op de kaart staat, geef dit dan aan ons door. Dat kan via de kaart. Klik hiervoor op de groene knop ‘Nieuw’, klik dan in de kaart de plak aan, en vul daarna de lijst in die tevoorschijn komt. Op deze kaart kan ook aangegeven worden waar de Reuzenberenklauw en Reuzenbalsemien staat.

Staat de Japanse duizendknoop in uw tuin? Dan volgen hier wat belangrijke tips:

  • U kunt de planten uitgraven. Hierbij is het belangrijk dat u alle wortels weghaalt.
    Zelfs het kleinste wortelstukje, maar ook een stukje van de stengel kan weer een nieuwe plant worden.
  • U kunt proberen om de plant in toom te houden door de stengels een aantal keren per jaar uit de grond te trekken.
  • Maak van de groeiplaats een grasveld en maai dit minstens eens per twee weken. Gooi het maaisel altijd in groene container.
  • Gewoon bij het GFT: de resten van de Japanse duizendknoop kunt u gewoon in de groene container doen. Ons GFT afval gaat naar het bedrijf Attero waar het op een verantwoorde manier wordt vergist en daarna gecomposteerd.

Naar nieuwsoverzicht