Navigatie

Het tekenseizoen is weer begonnen.....

26 dinsdag juni 2018

Het is mooi weer, we zijn veel in de buitenruimte en trekken erop uit. Het gevaar om een tekenbeet te krijgen is daardoor groter.

Wat is een teek?

Een teek is een bruin/zwart spinachtig diertje van 1 tot 3 mm groot. Het is een parasiet, die leeft van het bloed van o.a. dieren.
Ze houden van een vochtige omgeving en komen vooral voor in struiken, hoog gras, in bossen, duinen, parken en tuinen.

Van maart tot oktober zijn ze het meest actief. Ze springen of vliegen niet, maar kruipen en klimmen. Op die manier komen ze op mens en dier terecht. Ze bijten zich vast in de huid op vochtige plekken van het lichaam zoals oksels, liezen, knieholtes enz. Ze zuigen bloed op en zwellen op tot een bolletje.

Hoe kan je een tekenbeet voorkomen?

Als je het bos in gaat bescherm je jezelf met kleding. Een lange broek, shirt met lange mouwen, (liefst broek in sokken) en eventueel een pet. Ook kan je je insmeren met een insectenwerend middel waar DEET inzit.

Controleer jezelf

Controleer bij thuiskomst op tekenbeten. Hoofd, haargrens en achter de oren. Vergeet ook uw huisdier niet te controleren.
Constateer je een teek. Verwijder hem zo snel mogelijk, des te kleiner is de kans op besmetting. Verwijder de teek met een puntig pincet of een speciale tekentang. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid vast en trek hem voorzichtig uit de huid. Maak de wond schoon met alcohol 70%. Noteer de datum en de plek van je huid waar de teek zich bevond. Hou dit in de gaten.

Neem contact met de huisarts op als je in de maanden erna een rode vlek ziet (meestal in de vorm van een ring), bij koorts en grieperig gevoel, dubbel zien, pijn en krachtverlies en gewrichtsklachten.

Geniet van de zomer en wees waakzaam.

Naar nieuwsoverzicht