Navigatie

Let op: Eikenspintkever in actie!

19 donderdag april 2018

Deze periode is de nachttemperatuur boven de 10 graden en overdag boven de 20 graden. Dit zijn de ideale temperaturen voor de Eikenspintkever om in actie te komen!!

De eikenspintkever (Scolytus intricatus) is een bedreiging voor de aangeplante eiken. De kever wordt actief bij warm weer. Deze kever komt vooral af op de nieuw aanplant van eiken. De kever komt van nature voor in de directe omgeving van de plantlocatie, in oudere eiken en houtwallen.

De eikenspintkever vreet een horizontale (moeder)gang in het levende hout van een vaak verzwakte jonge eik (vooral op de warme Zuidwest kant). In deze gang worden de eitjes gelegd. Na het uitkomen van de eitjes vreten de larven haaks op de moedergang een nieuwe gang. Aan het eind van deze gang verpoppen de larven zich. De uitgekomen kever vreet zich vervolgens uit de boom.

Mogelijke gevolgen

Bij een zware aantasting kan een jonge eik als het ware geringd worden door de horizontale gangen. Bij een geringde boom is er geen sapstroom meer mogelijk tussen de kroon en de wortels met als gevolg dat de boom afsterft.

Bestrijding

Omdat vooral jonge aanplant aangetast wordt, is goede nazorg na het planten essentieel. Goede nazorg zorgt voor het snel aanslaan van de eiken. Hiermee neemt de kans op een aantasting door de eikenspintkever af.

Naar nieuwsoverzicht