Navigatie

Maaien bermen Stichtse Vecht

05 vrijdag juni 2020

Deze week zijn we in opdracht van de gemeente Stichtse Vecht gestart met het maaien van de bermen langs de wegen voor de eerste keer dit jaar. In het najaar maaien we het gras voor de tweede keer.

We zijn met twee ploegen begonnen in Maarssenbroek en Breukelen, hierna zijn Maarssen-Dorp en Loenen aan de beurt. De maaiwerkzaamheden worden eerst met grote maaimachines uitgevoerd. Daarna worden de gedeelten gemaaid waar de grote machines niet bij kunnen, zoals bv. rond lantaarnpalen. Rond zulke obstakels wordt met kleinere maaimachines en handmatig het laatste gras gemaaid. Binnen een week na het maaien ruimen we het maaisel op. Er zijn ook gedeelten waar alleen geklepeld wordt. De planning is dat alle maaiwerkzaamheden half juli zijn afgerond.

Hoe maaien we het gras in de bermen?

We maaien niet overal op dezelfde manier. Dat heeft te maken met de keuze om ruimte te geven aan meer verschillende bloemen, meer insecten, vogels en kleine dieren. We willen de biodiversiteit in de bermen verbeteren. Maar op sommige locaties is verkeersveiligheid in het geding, of zijn bermen niet geschikt om door natuurvriendelijk beheer soortenrijk te worden. We kunnen het gras daarom maaien en opruimen of klepelen.

Naar nieuwsoverzicht