Navigatie

Maaien gras in bermen begonnen

06 woensdag juni 2018

In de maand juni maaien we de bermen langs de wegen voor de eerste keer dit jaar. In het najaar maaien we het gras voor de tweede keer. Hoe maaien we en waarom werken we op deze manier? Want we doen het niet overal op dezelfde manier.

maaien

Dat heeft te maken met de keuze om ruimte te geven aan meer verschillende bloemen, meer insecten, vogels en kleine dieren. We willen de biodiversiteit in de bermen verbeteren. Maar op sommige locaties is verkeersveiligheid in het geding, of hebben bermen niet de potentie om door natuurvriendelijk beheer soortenrijk te worden. We kunnen het gras daarom maaien en opruimen of klepelen. Wat is het verschil?

Maaien

Als we de bermen maaien en opruimen dan snijden we het gras machinaal af. Zo blijft het maaisel heel. We laten het een paar dagen liggen zodat de afgemaaide kruiden drogen en het zaad op de grond kan vallen. Zo vergroot je de kans dat er nog meer kruiden en andere bloemen gaan groeien. Er kan dus meer biodiversiteit ontstaan. We laten het een paar dagen liggen maar ook weer niet te lang. Anders begint de vertering en komen voedingsstoffen weer in de bodem. En op een voedselarme bodem groeien nu eenmaal meer verschillende soorten bloemen dan op een voedselrijke bodem. Binnen 5 dagen ruimen we het gras op met een soort raapmachine.

Als we een berm maaien dan maaien we sowieso langs de weg of straat de eerste meter weg. Daarbuiten slaan we bewust stukken over voor de bijen en vlinders en de laatbloeiende bloemen. Daarbij gaan we als volgt te werk: we kijken eerst goed welk gedeelte we willen sparen. Dat zijn de stukken die al een voedselarme ondergrond hebben of waar al bijna bloemen in bloei staan. Die gedeeltes maaien we niet. De berm kan er dan op het oog niet goed gemaaid uitzien. Hier zit dus dit idee achter. In het najaar bij de tweede ronde maaien we dan wel die stukken die we in het voorjaar lieten staan. En dan laten we andere stukken gras weer staan.

In de laatste week van april zijn alle zichthoeken bij de kruisingen van wegen gemaaid. Zo blijft het zicht voor auto’s beter. Verkeersborden en refelectorpaaltjes moeten altijd goed te zien zijn. Het gras hieromheen maaien we dus vaker.

Klepelen

Het klepelen van het gras in de bermen gebeurt met een machine met een draaiende as met beweegbare ijzeren staven die lijken op een klepel. Deze machine verpulverd alles en laat alles liggen. Dit zorgt voor een verrijking van de grond. Het werkt snel en het wordt 2 á 3 keer in het jaar gedaan.

Naar nieuwsoverzicht