Navigatie

Doe mee aan de Opschoondag op 19 september!

19 zaterdag
september 2020

We gaan voor een schone aftrap van de herfst. De Landelijke Opschoondag is dit jaar in verband met corona verschoven van 21 maart naar 19 september, tegelijk met World Cleanup Day. Niet alleen in Nederland, maar in landen over de hele wereld, gaan buurtgenoten met elkaar aan de slag om zwerfafval op te ruimen. Het is niet alleen gezellig om te doen, maar het resultaat is ook heel prettig: een schone woonomgeving. Doe je mee?

In Stichtse Vecht zijn er verschillende groepen vrijwilligers die met de Opschoondag meedoen. Wil jij ook in je eigen wijk aan de slag. Meld je dan uiterlijk 9 september aan door een e-mail te sturen naar Cees Lock via c.lock@verheijbv.nl. Samen met Caroline Hakkert van de Omgevingsdienst regio Utrecht (OdrU) coördineert hij de Landelijke Opschoondag voor de gemeente. Cees en Caroline regelen dat je afvalprikkers, handschoenen en vuilniszakken krijgt. De gemeente haalt het opgehaalde afval aan het eind van de dag op. Natuurlijk kun je ook aansluiten bij een van de groepen die al iets organiseert. Begin september publiceren we een lijst met opschooninitiatieven op onze website zodat je weet waar en wanneer je je kunt melden. Zet 19 september alvast in je agenda!

Veilig aan de slag
Aanvankelijk zou de Landelijke Opschoondag in maart zijn, maar vanwege corona is hij verplaatst naar september. De corona-maatregelen zijn inmiddels wat versoepeld, waardoor de Landelijke Opschoondag nu wel kan plaatsvinden. Toch blijft waakzaamheid geboden. Houd je aan de volgende regels tijdens het opschonen.
• Doe je mee met mensen buiten je huishouden? Hou dan 1,5 meter afstand van elkaar.
• Blijf uit de buurt van kwetsbare mensen zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid.
• Gebruik altijd een grijper om het afval op te pakken. Deel je grijper niet met anderen.
En verder natuurlijk de basisregels:
• Hou altijd 1,5 meter afstand van anderen.
• Ga niet naar buiten als je koorts of andere griepverschijnselen hebt.
• Maak je handen vaak en goed schoon. Was ze minimaal 20 seconden met zeep.
• Schud geen handen en raak je gezicht niet aan.
• Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze direct na gebruik weg in een afvalbak.
• Hoest of nies in je elleboog.

Naar alle activiteiten