Navigatie

Help mee om ' de plastic soep ' te verminderen

14 woensdag augustus 2019

De afgelopen weken was de 'plastic soep ' weer verschillende malen in het nieuws. U denkt dat is ver weg en daar kunnen wij toch niets aan doen. Toch wel!

plastic soep
Maxime

Wij denken bij de term ‘plastic soep’ al snel aan het beeld van een groot, drijvend plastic eiland in de oceaan, ergens hier ver vandaan. Of aan een rivier die bomvol plastic afval ligt, ergens hier ver vandaan. Het klopt dat een groot deel van die plastic soep inderdaad ver bij ons vandaan te vinden is. Maar ook via ons land en onze rivieren komen elk jaar tonnen plastic in de Noordzee terecht. Doet u mee om te voorkomen dat het niet allemaal in de ( plastic) soep loopt?

Gooi afval dan in de bak

Afval wat niet in een vuilnisbak gegooid wordt, maar op straat, komt in het milieu terecht. Dat is logisch, maar tegelijkertijd onbegrijpelijk dat veel mensen niet het fatsoen hebben om hun afval in de afvalbak te doen. Door het enorme assortiment kleine frisdrank- en snackverpakkingen is de hoeveelheid zwerfafval de afgelopen jaren enorm toegenomen. Het meeste zwerfafval is zeer slecht afbreekbaar en blijft tientallen jaren liggen als we het niet opruimen. 'Afbreekbaar' moet je bovendien letterlijk nemen: het valt in kleine stukjes uiteen, maar verdwijnt niet. Die kleine stukjes komen via de maag van dieren vaak zelf ook weer in de voedselketen terecht. Kortom: veel afval verdwijnt alleen als we het zelf opruimen. Want het duurt onzettend lang voordat veel materialen zijn afgebroken: een plastic zak duurt 10-20 jaar, kauwgom 20-25 jaar, blikje 50 jaar en een glazen fles wel een miljoen jaar.

Help mee met opruimen

Hoe stom het ook voelt, u kunt helpen door andermans afval op te ruimen als u een ommetje maakt of door als school of buurt een opruimactie te houden. Dit alles voor een schonere omgeving en een beter milieu.

Via Kleurrijk Buiten kunt u kosteloos een prikker, handschoenen en vuilniszakken krijgen. Als u een mail stuurt naar info@kleurrijkbuiten.nl, dan zorgen wij dat dit bij u langs gebracht wordt.

Naar nieuwsoverzicht