Navigatie

Helpt u met een geveltuin het klimaat?

14 maandag oktober 2019

Afgelopen vrijdag waren wij aanwezig op de Duurzaamheidsmarkt in Zuidplas om met bewoners te praten over klimaatbestendige maatregelen in de buitenruimte.

Dit ook na aanleiding van de presentatie van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Tijdens deze presentatie werd benadrukt dat het van groot belang is dat gemeenten, bedrijven en bewoners de handen ineen slaan om zo met elkaar een klimaatbestendige buitenruimte te creëren.

Het KNMI heeft namelijk berekend dat de hoeveelheid neerslag de afgelopen 60 jaar met 20 procent is gestegen. Het KNMI voorspelt dat het aantal hoosbuien door de klimaatverandering zal toenemen. Door tegels en bestrating kunnen riolen forse regenbuien niet altijd verwerken. Als de riolen overlopen, kan het vuile rioolwater op straat terechtkomen. Het rioolsysteem aanpassen aan hoosbuien is onbetaalbaar.

Als bewoner van de gemeente Zuidplas kunt u meehelpen bij de aanpak van dit probleem, door bijvoorbeeld een geveltuin op gemeentegrond aan te laten leggen en daarna te onderhouden. Door middel van zo'n geveltuin wordt het water opgenomen en wordt voorkomen dat het regenwater in het riool komt. Daarnaast is meer groen goed voor de hittestress en heeft het een positief effect op de gezondheid van mensen.

Het concept Kleurrijk Buiten (dat gericht is op burgerparticipatie) biedt genoeg mogelijkheden om uw omgeving groener of klimaatbestendiger te maken. Mocht u daar een idee over hebben, neem dan contact met ons op.

Naar nieuwsoverzicht