Navigatie

Hoe wij uw buitenruimte onderhouden

04 donderdag juni 2020

In ons werk krijgen wij regelmatig vragen over een nieuwe manier van groenonderhoud, namelijk: werken op beeldkwaliteit. Wat is dit en wat zie ik als bewoner daar praktisch van?

Beeldkwaliteit is een bekend begrip in de groensector. Voor mensen die echter geen ervaring in het groen hebben, kan de term echter nogal verwarrend zijn. Daarom maakten wij een leuke animatievideo, die het concept haarfijn uitlegt!

Beeldkwaliteit betekent dat wij hebben met de gemeente afgesproken hoe schoon en hoe netjes de buitenruimte moet zijn. Deze afspraken worden samengebonden in de afgesproken beeldkwaliteit. De hoogst mogelijke beeldkwaliteit is A+, de laagst mogelijke is D. Deze laatste komt in de praktijk echter niet voor.

Beeldkwaliteit in de praktijk

Uit de afgesproken beeldkwaliteit kunnen wij afleiden hoe de buitenruimte er bij moet liggen. Wij kijken dan bijvoorbeeld naar:

  • hoeveel onkruid er mag staan;
  • hoe lang het gras van gazons mag zijn;
  • hoeveel tegels een beetje scheef mogen liggen;
  • hoeveel zwerfafval er mag liggen.

Wij voeren op zó’n manier onderhoud uit, dat de buitenruimte er uitziet zoals we met de gemeente hebben afgesproken. We noemen dit ook wel ‘werken op beeld’.

Beeldkwaliteit meten

We kunnen in een gemeente voor verschillende plaatsen verschillende beeldkwaliteiten hebben afgesproken. Zo kan het zijn dat een stadscentrum op beeldkwaliteit A wordt bijgehouden, buitenwijken op B en een industriegebied op C. Regelmatig komt er iemand langs op deze verschillende plekken in de gemeente, een schouwer. Hij of zij kijkt of de buitenruimte erbij ligt zoals wij met uw gemeente hebben afgesproken. Wij zorgen ervoor dat deze persoon niets te klagen heeft, en dat de buitenruimte er volgens afspraak bij ligt.

Het spanningsveld van beeldkwaliteit

Het kan zijn dat u vindt dat een bepaald deel van uw omgeving er nog ‘vies’ uitziet. Er staat bijvoorbeeld naar uw mening teveel onkruid, het gras is te lang of er ligt teveel zwerfafval. En de medewerkers van Verheij Integrale groenzorg heeft u al een tijdje niet gezien…

Tóch hoeft dit niet te betekenen dat wij de buitenruimte niet netjes bijhouden. Als de schouwer bepaalt dat de buitenruimte er op de juiste beeldkwaliteit bijligt, is dat voor ons een reden om nog geen werkzaamheden uit te voeren. Wij weten dan wel wanneer wij wél bij u moeten langskomen, om de omgeving ‘op beeld’ te houden!

Wilt u meer weten over beeldkwaliteit? Neem dan contact met ons op.

Naar nieuwsoverzicht