Navigatie

Komt u ook weer essenknotten?

10 vrijdag januari 2020

Vorig jaar mochten we weer knotten in het essenhakhout en daar gaan we weer fijn mee verder! Gelijk een goede manier om de kerstkilo's te verbranden.

20190126_112107_resized
20190126_113934_resized
20190126_114333_resized
20190126_121245_resized
overzicht essen knotten

De natuurwerkdag is op zaterdag 25 januari 2020 en begint om 10.00 uur en duurt tot ± 12.30 uur.

Als Verheij Intgrale Groenzorg zorgen wij voor een stuk uitleg, kniptangen, zagen, warme drank, erwtensoep en een broodje. Neemt u zelf water­dicht schoei­sel mee.

Iedereen jong en oud is van harte welkom! Ook weer zin gekregen om met elkaar aan de slag te gaan? Geef u dan zo spoedig mogelijk op via c.lock@verheijbv.nl of c.hakkert@odru.nl

Informatie over Park Vechtenstein

Van oudsher is het essenhakhoutgebied een functioneel deel van het landgoed Vechtenstein. Het moest ook geld opbrengen. Omdat de grond pure rivierklei is, was de aanplant van essen het meest geschikt voor dit gebied..Om economische redenen werd vervolgens gekozen om de essen als hakhout te beheren. Het vierjarige hout dat bij het hakhoutbeheer kan worden geoogst was voor vele doeleinden geschikt. De takken van een es zijn heel buigzaam en zeer geschikt om gereedschap en speelgoed van te maken. Verder werd het hout gebruikt voor paaltjes, voor bonenstaken en als brandhout.

De essen worden om de vier jaar geknot; dat houdt in dat elk jaar een kwart van het bos geknot wordt door vrijwilligers, de gemeente maakt het werk af en zorgt voor de afvoer van het hout. Omdat dit al zo bijna 200 jaar zo in stand wordt gehouden, komen hier bijzondere planten en dieren voor. Veel zangvogels broeden hier maar ook de grote bonte specht. In het slootje in het midden komt kwelwater naar boven waardoor hier in de zomer de waterviolier bloeit. Ook komt in dit bos de wilde keverorchis voor. Het meest bijzondere zijn de tientallen soorten mossen die op de kleibodem (zoals kleivedermos) en op de stammen en stronken van de essen voorkomen. Een aantal soorten staat op de rode lijst. Mossendeskundigen uit heel het land komen naar hier om deze mossen te bewonderen!

Naar nieuwsoverzicht