Navigatie

Samen tuinieren bij ecologische buurttuin Vrijhoeve

06 donderdag mei 2021

In de wijk Vrijhoeve in Sprang-Capelle bevindt zich een ecologische buurttuin. Sinds 2019 beheert een groep enthousiaste buurtbewoners dit perceel van bijna 4.000 m2. Dit perceel is gehuurd van de gemeente Waalwijk en heeft vooral als doel om mensen uit de wijk samen te brengen.

Om elkaar te ontmoeten, met elkaar te tuinieren of te klussen, te wandelen en te genieten van de natuur. Een tuin met voor elk wat wils. in de tuin bevinden zich namelijk een moestuin, een kruidentuin, een fruitgaard en plantvakken met heesters, wilde planten en bloemen.

Voor dieren is deze tuin ook een eldorado, want de natuur en de biodiversiteit krijgen hier volop de ruimte door het ecologische ontwerp en beheer. De verschillende kleurende en geurende bloemen trekken veel bijen aan, die niet ver hoeven te vliegen naar de in de buurttuin gevestigde bijenkasten. En ook de insectenhotels in het talud kunnen duizenden gasten een onderkomen bieden. De gegraven wadi, wat een mooie opvangplaats is bij stortbuien, zorgt ervoor dat verschillende amfibieën zich hier als een vis in het water voelen. Verder zijn de takkenrillen prima schuilplaatsen voor egels, vogels en muizen.

Een prachtige omgeving waar mens en dier dus volop kunnen genieten. Maar zo'n tuin kost ook veel onderhoud, daarom zijn elke week veel vrijwilligers actief. Met veel toewijding wordt er gezaaid, geplant, geschoffeld en gesnoeid. Werk genoeg dus. Maar door het samen te doen, maken vele handen, het werk licht, en is het naast nuttig, vooral ook gezellig. Een mooi voorbeeld dat door de participatie van bewoners prachtige projecten gerealiseerd kunnen worden.

Heb jij ook een goed idee voor jouw buurt? Laat het de gemeente Waalwijk weten! Kijk voor meer informatie op www.waalwijk.nl/samenindewijk.

Naar nieuwsoverzicht