Navigatie

Verwijderen eikenprocessierups start donderdag 14 juni

13 woensdag juni 2018

De eikenprocessierups is de laatste maand veel gezien in onze gemeente. Op 20 locaties hebben we nesten en rupsen gevonden. Ook dankzij meldingen van bewoners. De bomen waar de rupsen in zitten zijn gemarkeerd met een rood-wit lint.

Vanaf donderdag 14 juni worden de rupsen en nesten weggehaald. Dit duurt een paar dagen. Bij de bomen die dichtbij speelplekken, scholen en sportlocaties staan worden de rupsen als eerste weggehaald. Daarna volgen bomen die langs fietsroutes staan. Deze plekken hebben voorrang. Bij het industrieterrein in Maarssenbroek zijn veel nesten gevonden in de bomen langs de Maarssenbroeksedijk. Dit komt omdat dit een industrieterrein is en er minder vogels zijn om de rupsen te eten. De rupsen worden hier op een later moment weggehaald.

Waar is de eikenprocessierups gezien?

De gemeente houdt op een kaart bij waar en in welke bomen de eikenprocessierups gezien is.

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups die in de zomermaanden in bijna heel Nederland op eikenbomen voorkomt. De rupsen gaan in groepen (in processie) op zoek naar voedsel. De bladeren van de eik zijn favoriet. Echter, de microscopisch kleine haartjes van deze rups kunnen veel klachten zoals jeuk en huiduitslag veroorzaken.

Wat doet de gemeente?

De gemeente houdt bij waar de rupsen voorkomen. Heeft een eik last van de rups dan komt er een rood-wit lint om de boom. Een specialistisch bedrijft zuigt de nesten van rupsen en de rupsen op en voert ze af. Na dit jaar kijkt de gemeente of er ook een maatregel kan worden gevonden om de eikenprocessierups in de toekomst te verminderen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van mezenkasten.

Wat kunt u zelf doen?

Als in de eikenboom in uw eigen tuin een nest eikenprocessierupsen zit is het advies om niet zelf de rupsen te bestrijden, want de haartjes stoten ze af als ze worden aangevallen. U kunt daar het beste een gespecialiseerd bedrijf voor inhuren. Ziet u eikenprocessierupsen in bomen langs druk bezochte plekken, fietspaden of speelplekken? Meld dat dan aan de gemeente.

Naar nieuwsoverzicht