Navigatie

Viersterrenhotels voor de bijen in Nieuwerkerk aan den IJssel

17 vrijdag april 2020

Met onder andere deze bijenhotels wil de gemeente Zuidplas de leefomgeving van insecten en zodoende de biodiversiteit verder bevorderen.

Veertig procent van de bestuivers waaronder bijen wordt met uitsterven bedreigd, wat ernstige negatieve gevolgen kan hebben voor de biodiversiteit. Dat raakt ook ons als mensen direct: ruim driekwart van onze landbouwproducten zijn afhankelijk van deze bestuivers. Zonder bestuiving geen gewassen, en zonder gewassen geen voedsel. Het afgelopen decennium heeft de bekende honingbij veel internationale aandacht gekregen doordat complete bijenvolken opeens verdwenen. Minder bekend is dat de in het wild voorkomende solitaire bijen ook ernstig bedreigd worden. Solitaire bijen leven alleen: het zoeken naar voedsel, het maken van een nest en leggen van eitjes doen zij in afwezigheid van soortgenoten. In Nederland en Vlaanderen komen 360 soorten solitaire bijen voor, waarvan maar liefst 56% op de Rode Lijst staat. De redenen hiervoor lopen uiteen, van groeiend gebrek aan voedsel, onderdak, ziekten/parasieten tot veranderende leefomgeving.

Actie

Tijd om in actie te komen, vindt ook de gemeente Zuidplas. Op een tweetal locaties in Nieuwerkerk aan den IJssel zijn door groenaannemer Verheij Integrale groenzorg werkzaamheden uitgevoerd om de leefomgeving van bijen te verbeteren. Vlakbij het Groene Hart Park, bij het Margrietveld is de beplanting langs de slootkant vervangen en is er nieuwe beplanting aangebracht die goed is voor de biodiversiteit. Daarnaast zijn de onderste twee meter langs de sloot ingezaaid met een bloemmengsel wat de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekt. Daarnaast is dit mengsel ook bij de kruising van het Kroonkruid en de Parallelweg Zuid over een oppervlakte van 1000 m2 ingezaaid. Om het de bijen helemaal naar hun zin te maken is er door medewerkers van Verheij Integrale groenzorg op beide locaties ook een bijenhotel aangebracht. Het gaat hier om 4 modules in een Corten stalen behuizing, geplaatst op betonnen voet. Deze robuuste materialen zorgen voor een stevige constructie.

Naar nieuwsoverzicht